Rapor alan sınıf öğretmeninin ek ders kesintisi, ek ders hesaplaması

Sınıf öğretmenleri ek ders hesaplama işlemi 2017-2018 eğitim öğretim yılında da aynı şekilde hesaplanmakta olup MEB tarafından sınıf öğretmenlerinin alacakları ek derslerinin hesaplanmasını etkileyecek herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Nöbet ek ders ücreti ve normal ek ders ücreti birlikte değerlendirilir.

Rapor alan sınıf öğretmeninin ek ders kesintisi, ek ders hesaplaması

Rapor alan sınıf öğretmeninin ek ders kesintisi, ek ders hesaplaması, ek ders hesaplama 2018, bir gün rapor alan, iki gün raporlu olan sınıf öğretmeninin ek dersi ne kadar kesilir?

Sınıf öğretmenleri ile anasınıfı öğretmenleri ek ders hesaplamaları aynı diyebiliriz. Bu yüzden burada anlatacağımız sınıf öğretmeninin bir gün rapor alması durumunda ek ders hesaplama işlemi hususu okul öncesi öğretmenleri için de geçerlidir. Branş öğretmenleri ile sınıf öğretmenlerinin ek ders hesaplamaları farklıdır. Bu yüzden rapor alan sınıf öğretmeninin ek dersirapor alan branş öğretmeninin ek dersi hesaplamasında aynı oranda kesinti yapılması doğru değildir.

 

MAAŞ KARŞILIĞI DERS GÖREVİ


site mevzuat danışmanı Arif Muzaffer KUL desteği ile hazırlanan bu yazı ile birlikte bir sınıf öğretmeninin ek ders hesaplaması hususunda tüm bilgilere ulaşabileceksiniz. Aylık karşılığı ders görevi olarak da bilinen maaş karşılığı ders saati sınıf öğretmenleri için haftalık 18 saattir. Öğretmen ve yöneticilerin haftalık ders ve ek ders saatlerine ilişkin çizelge kapsamında belirtilen hükümler çerçevesinde bir sınıf öğretmeninin haftalık girdiği ders saatlerinden 18 saati maaş karşılığına denk gelmektedir.
Öğretmen ve yöneticilerin haftalık ders ve ek ders saatlerine ilişkin çizelge


Yukarıdaki çizelgede kırmızı ile işaretli yerlerden görüldüğü üzere gerek okul öncesi öğretmenlerinin gerekse de sınıf öğretmenlerinin aylık karşılığı ders görevleri 18 saattir. Branş öğretmenlerinde, idarecilerde maaş karşılığı ders görevi saatleri değişmektedir.

 

SINIF ÖĞRETMENİ EK DERS HESAPLAMASI


Sınıf öğretmenleri haftada 30 saat fiili olarak derse girmektedir. 30 saatin 18 saati aylık karşılığı ders görevi iken geriye kalan 12 saati de ek ders görevidir. Sınıf öğretmenleri 30 saat derse girmelerinden dolayı 3 saat hazırlık ve planlama görevi ek dersi alırlar. Her 10 saate 1 saat hazırlık ve planlama görevi ek dersi ödenir. Tüm bunlar değerlendirildiğinde bir sınıf öğretmeni haftada 15 saat ek ders ücreti almaktadır.
Örneğin;
İstanbul Esenler İlkokulunda 1.sınıf öğretmeni arkadaşımız haftada 30 saat derse girmektedir. Bu 30 saatin 18 saati maaş karşılığı olduğu için 30-18= 12 saat ek ders saati kalmaktadır. Her 10 saate 1 saat planlamadan toplamda 30 saat olduğu için 3 saat hazırlık ve planlama görevi ek dersi alır. 12+3=15 saat ek ders ücreti alır.

 

NÖBET EK DERS ÜCRETİ


2015 yılında yapılan toplu sözleşme gereği

haftalık nöbet ek ders ücreti ödenmektedir. 2016 yılında haftada 2 saat ödenen nöbet ek ders ücreti 2017 yılında haftada 3 saat ödenmektedir. 2017 yılında yapılan toplu sözleşme gereği 2017 yılında ve 2018 yılında nöbet tutan tüm öğretmenlere haftalık 3 saat ek ders ödemesi devam edecek.
Haftalık fiili olarak nöbet görevini yerine getiren sınıf öğretmeni 3 saat ek ders ücreti alır. 15 saat normal ek ders ücreti alan 3 saat de nöbet ücreti ile birlikte toplamda 15+3=18 saat ek ders ücreti almaktadır. Sınıf öğretmenleri ve okul öncesi öğretmenleri için 2018 yılı ek ders hesaplaması bu şekilde yapılmaktadır.

 

RAPOR ALAN ÖĞRETMENİN EK DERS KESİNTİSİ


2018 sınıf öğretmeni, okul öncesi öğretmeni ek ders hesaplama

1 gün rapor alan alan sınıf öğretmeninin ek ders hesaplanması;
İstanbul Esenler İlkokulunda 1.sınıf öğretmeni arkadaşımız pazartesi günü rahatsızlığından dolayı 1 gün raporlu olsun. Öğretmenimiz o gün 6 saat derse giremeyeceğinden dolayı öğretmen arkadaşımız o hafta toplamda 30-6=24 saat ek derse girmiş olacaktır. 24 saat derse giren sınıf öğretmeninin 18 saati zaten maaş karşılığı olacağından 24-18=6 saat ek dersi kalır. Toplamda 24 saat derse girmesinden dolayı her 10 saate 1 saat hazırlık ve planlama ek ders görevi alacak öğretmen 24 saatten 2 saat planlama alır. 6+2=8 saat ek ders ücreti alır. Yani bir gün rapor alan sınıf öğretmeninin ek dersinden 7 saat ücret kesilir. O hafta sınıf öğretmeni 8 saat ek ders alır.
Raporlu olan sınıf öğretmeninin nöbet ek dersi;
Eğer öğretmenin o haftaki nöbet günü pazartesiye denk gelirse ve o günde raporlu olacağından dolayı öğretmene nöbet ek ders ücreti yazılmaz. Ancak öğretmenin pazartesi raporlu olması durumunda ve nöbet gününün pazartesi hariç diğer günlere denk gelmesi durumunda öğretmen 8 saat normal ek ders ücreti 3 saat nöbet ek dersi olmak üzere 8+3=11 saat ek ders ücreti alır. Ayrıca öğretmen haftada birden fazla nöbet tutuyorsa ve nöbetlerinden birine rapor denk geliyorsa öğretmen diğer nöbetinden dolayı yine 3 saat nöbet ek dersi alır.
2 gün rapor alan alan sınıf öğretmeninin ek ders hesaplanması;
İstanbul Esenler İlkokulunda 1.sınıf öğretmeni arkadaşımız pazartesi ve salı günü rahatsızlığından dolayı 2 gün raporlu olsun. Öğretmenimiz iki gün toplamda 12 saat derse giremeyeceğinden dolayı öğretmen arkadaşımız o hafta toplamda 30-12=18 saat ek derse girmiş olacaktır. 18 saat derse giren sınıf öğretmeninin 18 saati zaten maaş karşılığı olacağından 18-18=0 saat ek dersi kalır. Toplamda 18 saat derse girmesinden dolayı her 10 saate 1 saat hazırlık ve planlama ek ders görevi alacak öğretmen 18 saatten 1 saat planlama alır. 0+1=1 saat ek ders ücreti alır. Yani iki gün rapor alan sınıf öğretmeninin ek dersinden 14 saat ücret kesilir. O hafta sınıf öğretmeni 1 saat ek ders alır.
Haftada 2 gün raporlu olan öğretmenin nöbet günleri o günlere denk gelmişse nöbet ek ders ücreti alamaz. Nöbeti rapor günü dışında bir güne denk gelmişse nöbet ek dersi alır. Ancak birden fazla nöbet tutuyor ve nöbetlerinden herhangi biri raporlu günün harici güne denk geliyorsa nöbet ek dersini tam alır. 1+3=4 saat ek ders ücreti alır.
3 gün rapor alan alan sınıf öğretmeninin ek ders hesaplanması;
İstanbul Esenler İlkokulunda 1.sınıf öğretmeni arkadaşımız pazartesi, salı, çarşamba günleri rahatsızlığından dolayı 3 gün raporlu olsun. Öğretmenimiz üç gün toplamda 18 saat derse giremeyeceğinden dolayı öğretmen arkadaşımız o hafta toplamda 30-18=12 saat ek derse girmiş olacaktır. 12 saat derse giren sınıf öğretmeninin 18 saati zaten maaş karşılığı olacağından öğretmen arkadaşımız maaş karşılığını dolduramadığından ek ders alamaz. Sadece planlamanın ek dersini alır. 12 saat derse girdiğinden 1 saat hazırlık ve planlama ek dersi alır. Yani üç gün rapor alan sınıf öğretmeninin ek dersinin tamamı kesilirken o hafta sınıf öğretmeni 1 saat planlama ek dersi alır. 3 gün rapor alan öğretmene 1 saat ek ders yazılır.
Haftada 3 gün raporlu olan öğretmenin nöbet günleri o günlere denk gelmişse nöbet ek ders ücreti alamaz. Nöbeti rapor günü dışında bir güne denk gelmişse nöbet ek dersi alır. Ancak birden fazla nöbet tutuyor ve nöbetlerinden herhangi biri raporlu günün harici güne denk geliyorsa nöbet ek dersini tam alır. 0+3=3 saat ek ders ücreti alır.
Bu hesaplamanın aynısı okul öncesi öğretmenleri içinde geçerlidir. Anasınıfı öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri ek ders ücretleri 2018 yılı için belirtilen şekilde hesaplanmaktadır. Sorularınızı bu yazının alt kısmında yer alan yorum bölümünden sorabilirsiniz. Site editörü ve site eğitim danışmanı Arif Muzaffer Kul tarafından öğretmen ek ders hesaplama sorularınız cevaplandırılacaktır.





 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

Fatal error: Uncaught phpFastCache\Exceptions\phpFastCacheIOException: Path "/home/prsnlmebn/public_html/cache/personelmeb.net/Files/28/62" is not writable, please set a chmod 0777 or any writable permission and make sure to make use of an absolute path ! Additional information provided by error_get_last(): mkdir(): Disk quota exceeded in /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Core/Pool/IO/IOHelperTrait.php line 156 in /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Core/Pool/IO/IOHelperTrait.php:157 Stack trace: #0 /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Drivers/Files/Driver.php(72): phpFastCache\Drivers\Files\Driver->getFilePath('v5_cache_d77f25...') #1 /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Core/Pool/CacheItemPoolTrait.php(358): phpFastCache\Drivers\Files\Driver->driverWrite(Object(phpFastCache\Drivers\Files\Item)) #2 /home/prsnlmebn/public_html/index.php(345): phpFas in /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Core/Pool/IO/IOHelperTrait.php on line 157